Ik zal de laatste zijn die het gebruik van een loopladder zal afraden. Het is een goed middel om op de bal van je voet te leren bewegen, plezier en diversiteit aan je training toe te voegen en om allerlei leuke en uitdagende bewegingspatronen te bedenken en uit te voeren project team management. En laten we niet vergeten; het aanleren van ritme in bewegen.
Wel plaats ik mijn vraagtekens bij de naam “loop” ladder. Probeer maar eens gewoon door de ladder te lopen. Gewoon wandelend loop je al tegen het eerste dilemma aan. Precies, de vakjes zijn te klein. Of net groot genoeg om je voet er in te kunnen plaatsen. Laat staan dat je er op een normale en ontspannen manier door heen kan wandelen. Onze stap is toch groter, en zeker in de sport! Als de vakjes al te klein zijn voor een gewone wandelpas. Wat zal dit dan betekenen voor je looppatroon op een sportveld of in een hal!
Sneller en atletischer bewegen, zoals velen denken dat je ontwikkeld met een loopladder, doe je vanuit een atletische houding. Wellicht is het je opgevallen dat de houding die de loopladder stimuleert, buiging in de rug en nek, verre van een ideale atletische houding is. Je loopt er fysiek en visueel door naar voren, waardoor een passief looppatroon wordt ontwikkeld.
Misschien begrijp ik de naam verkeerd of neem ik die te letterlijk, maar dan ben ik niet de enige! Talloze trainers gebruiken de loopladder in combinatie met “loop” oefeningen of gerelateerde vormen om hun pupillen beter te laten hardlopen. Dit doe je met een goede afzet / verend naar achter en vanuit een atletische houding! En niet vanuit een voorover gebogen houding waarbij je je voeten naar voren verplaatst.
Als er al een sport is waarbij de transfer van bewegen in een loopladder zichtbaar kan zijn dan is het voetbal. Maar dan wel met de bal aan de voet en in een kleine ruimte.
Heb je de loopladder wel eens gebruikt? En waar gebruik je hem dan voor?
Wil je op de hoogte blijven van de laatste blog meld je dan aan voor de nieuwsbrief
//